Boekpresentatie (2)

Zondag 9 februari 2020 vond in Kamp Amersfoort de presentatie van het boek plaats voor een gezelschap van ruim zeventig personen: nabestaanden en familie van Henk en Gerard Bastiaans en van hun mede-verzetsstrijders..

Na een kort welkom vertelt Betty Hoogeveen-Bastiaans over haar zoektocht naar feiten en achtergronden rond de tijd dat haar vader Henk in Duitse concentratiekampen verbleef. Ze beschrijft haar tocht langs de verschillende kampen . Daarna neemt Theo van Bemmel het stokje over en neemt het gehoor mee in de diverse onderzoeken in het Nationaal Archief, het NIOD en andere bronnen, waaruit veel informatie over de verzetstijd naar voren is gekomen.Tenslotte vertelt Carel de Mari over het Englandspiel, een stukje vaderlandse geschiedenis dat buiten de scoop van het boek valt maar er wel  een duidelijke relatie mee heeft. Hij besluit met het voorlezen van een gedicht van Pieter van der Laan.

De eerste boeken zijn uitgereikt aan het oudste achterkleinkind van Henk Bastiaans en aan vertegenwoordigers van de Stichting Vriendenkring Oud-Natzweilers.

Gidsen van Kamp Amersfoort nemen dan de aanwezigen mee voor een rondleiding over het kampterrein van plusminus een uur.

De presentatie  wordt besloten met een gezamenlijke lunch in Leusden. Daar wordt nog veel nagepraat: het oorlogsverleden blijkt nog sterk te leven. Bij het weggaan krijgen de bezoekers ook de bestelde boeken mee.

We kunnen terugzien op een geslaagde dag.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.