Herdenking Kamp Natzweiler, september 2021

In het weekend van 10-12 september gingen Bert en ik voor het eerst mee met de herdenkingsreis van de Vrienden van Natzweiler. Deze vereniging organiseert jaarlijks een herdenkingsreis naar dit kamp in de Vogezen.

Het kamp was van 21 mei 1941 tot 23 november 1944 operationeel. In totaal werden veertigduizend mensen (afkomstig uit Frankrijk, Nederland, Polen, Noorwegen, Duitsland en de Sovjet-Unie) vastgehouden in Natzweiler-Struthof. Onder hen honderden Nederlanders, die als ‘Nacht- und Nebelgevangenen’ werden afgevoerd, zoals Henk Bastiaans en veel van zijn verzetsgenoten die in het 2e OD-proces terechtstonden.

Het werd een heel mooi en indrukwekkend weekend. Op vrijdagavond de fakkelwacht. Daarbij werd de fakkel, het symbool voor het levend houden van de herinnering, ontstoken en overgedragen. Op zaterdagochtend de officiële Nederlandse herinnering. Daarbij mocht ik (Betty) samen met een andere nabestaande, Gerrit Sleeuwenhoek, de krans leggen namen de Nederlandse nabestaanden c.q. de Vrienden van Natzweiler. Een ontroerend moment voor mij, waarin de herinnering aan de ontberingen van mijn vader in dit kamp wel heel dichtbij kwamen …

Kransen werden ook gelegd door vertegenwoordigers van Nederlandse instanties, zoals de Defensie Attaché in Parijs, de President van de Hoge Raad en de Nederlandse Rechter van het Hof voor de Rechten van de Mens, de Nederlandse Permanent Vertegenwoordiger van de Raad van Europa en de vertegenwoordiger van VWS.

Het was voor het eerst dat er bij deze herdenking geen Nederlandse nog levende oud-Natzweilers waren. De laatsten van hen, Ernst Sillem en Skippy de Vaal, zijn overleden in de afgelopen 2 jaar, na de laatste herdenking in 2019 (in 2020 geen herdenking i.v.m. corona). Doordat er grote foto’s van hen waren bevestigd aan het monument, was de herinnering aan hen wel heel levend. Wel waren er 2 Franse oud-gevangenen aanwezig bij de grote internationale herdenking, die toevallig op de zondagochtend plaatsvond en waar wij ook aan meededen.

Hieronder een aantal foto’s van het herdenkingsweekend. Zie ook de website van Kamp Natzweiler voor meer informatie over dit kamp. Dank aan Marjolein en de andere bestuursleden van de Vrienden van Natzweiler voor het organiseren van deze mooie en voor ons zeer waardevolle herdenkingsreis!