Vervolgonderzoek: 100 en 35 verzetslieden van de OD

In februari 2019 publiceerde we het boek “Wel gebogen, niet gebroken”. In de periode daarna ben ik doorgegaan met onderzoek naar de groep verzetsmensen rond Henk en Gerard Bastiaans, de gebroeders Nout, Luc Honselaar en Kap. van den Berg. Onder deze pagina “vervolgonderzoek” van de website hangt een aantal sub-pagina’s met artikelen over diverse onderwerpen. Over het proces van Gerard Bastiaans c.s., de afscheidsbrief van Hans Smits, een liquidatie bij De Schipborg in Drenthe, de vlucht van Bill Roeske en het onderduiken in Drenthe. Op die pagina staat ook een stukje over de weblogs over ‘de 100 Todeskandidaten’ van het 2e OD (Ordedienst)-proces op, te zien op  www.wiardibeckman.com.  

Inmiddels is mijn verdere onderzoek steeds meer in de richting gegaan van het beter in beeld krijgen van al deze ‘100 Todeskandidaten’ van het 2e OD-proces, en van de 35 verzetsmensen die staan op een andere lijst van het boekje “In Memorian 314 verzetslieden van de OD”. De “lijst van 35 gearresteerden, niet veroordeeld in dit (2e OD-) proces, doch in een afzonderlijk proces berecht, dan wel voor het merendeel naar Dutsland gevoerd“ (lijst K). 

Vrijwel alle verzetslieden die wij in ons boek “Wel gebogen, niet gebroken” noemen staan op één van deze beide lijsten, en zeker degenen over wie wij wat uitgebreider hebben geschreven. Maar ook veel anderen …  Kaderleden van de OD, waarover veel bekend en geschreven is. Tevens echter verzetsmensen, mannen en vrouwen, die je niet tegenkomt in de bekende publicaties, of waar zelfs vrijwel niets over bekend is. Veel mensen die in en rond Den Haag actief waren, en ook groepje in ’t Gooi, in Assen en Alkmaar en in Utrecht en Gelderland.  

Een uitdaging, maar wel heel interessant. Gelukkig worden de digitale informatiebronnen steeds beter, uitgebreider en toegankelijker. Verder heb ik inmiddels ook een aantal andere informatiekanalen gevonden, die kunnen helpen bij het verkrijgen van informatie. Bv. de Werkgroep Den Haag in de Tweede Wereldoorlog, Kamp Amersfoort, de vrienden van Natzweiler, de Documentatiegroep ’40-’45 en diverse Historische Verenigingen, naast bv. de archieven van het NIOD en het Nationaal Archief.

Hoelang ik hiermee bezig zal zijn, dat weet ik nog niet. Mogelijk resulteert het in een boek, dat zal de tijd uitwijzen. Op deze pagina van de website zal ik regelmatig iets over de voortgang schrijven, en misschien ook vragen uitzetten.

Ik probeer, op basis van documenten en bekende gegevens, om iedereen die op één van die twee lijsten voorkomt te linken aan anderen, waarmee hij/zij contact heeft gehad en/of samenwerkte. Zo begin ik langzamerhand de relaties tussen de verschillende mensen en groepjes in beeld te krijgen. Van ieder van deze 135 mannen en vrouwen maak ik ook een korte persoonlijke beschrijving.

Door dit vervolgonderzoek heb ik nu ook al wat beter zicht gekregen op de groep rond Van den Berg en de broers Bastiaans en Nout en hun vrienden. De samenhang en volgtijdelijkheid van een aantal gebeurtenissen is wat duidelijker geworden, en het beeld is aangevuld met nieuwe feiten.

Wie belangstelling hiervoor heeft: zie vervolg groep Nout/ Bastiaans onder de pagina informatie en vervolgartikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.