140 verzetsmensen in en rond het 2e OD-proces

Wie waren zij, wat deden zij, wat was hun rol?

ERRATA boek

140 verzetsmensen in en rond de 2e OD. Wie waren zij, wat deden zij, wat was hun lot?

In de periode na het verschijnen van dit boek zijn er toch nog tik- en andere foutjes in het boek naar voren gekomen. Een lijst met errata kunt u hier downloaden:

Errata downloaden

Medio oktober 2023 is dit nieuwe boek verschenen. Het is het resultaat van vervolgonderzoek na ons boek “Wel gebogen, niet gebroken”, dat in februari 202 verscheen. Mijn vervolgonderzoek richtte zich op de ‘100 Todeskandidaten’ van het 2e OD-proces in maart/april 1943 – onder wie mijn vader Henk Bastiaans – en de 35 verzetsmensen, die op een andere lijst van het boekje “In Memoriam 314 verzetslieden van de OD” staan: de “lijst van 35 gearresteerden, niet veroordeeld in dit (2e OD-) proces, doch in een afzonderlijk proces berecht, dan wel voor het merendeel naar Duitsland gevoerd“ (lijst K). Onder hen mijn oom Gerard Bastiaans.

Vrijwel alle verzetslieden die wij in ons boek “Wel gebogen, niet gebroken” noemen staan op één van deze beide lijsten, en zeker degenen over wie wij wat uitgebreider hebben geschreven. Maar ook veel anderen …  Kaderleden van de OD, waarover veel bekend en geschreven is. Daarnaast verzetsmensen, mannen en vrouwen, die geen aandacht hebben gekregen in de bekende publicaties, of waar zelfs vrijwel niets over bekend is. Veel mensen die in en rond Den Haag actief waren, maar ook groepje in ’t Gooi, in Assen en Alkmaar en in Utrecht, Amsterdam en Gelderland.  

Het was een uitdaging om dit gehele netwerk in kaart te brengen. In mijn nieuwe boek beschrijf ik dit netwerk, de groepen daarbinnen, de onderlinge relaties, de gebeurtenissen en de mensen. Van elke van deze 135 mensen – en van een vijftal anderen – is ook een portret van een pagina opgenomen. Het boek gaat met name over de groep van 135, maar schenkt tevens aandacht aan de eerste periode van en rond de OD en de eerste processen die plaatsvonden, aan de Inlichtingendienst van Hattem en andere groepen die in het kader van de groep rond het 2e OD-proces relevant zijn en aan het verdere verloop van het verzet in Nederland in de periode na medio 1942.

Enige informatie over dit boek, dat ook via de boekhandel is:

De prijs van het boek bedraagt € 29,90.

Je kunt het boek rechtstreeks bij mij bestellen:

  • vanaf 16 oktober geldt de reguliere verkoopprijs van € 29,90.
  • deze prijs is incl. de porti-kosten.

Bestellen kan per e-mail aan welgebogennietgebroken@gmail.com.

Vermeld daarbij s.v.p. het aantal boeken dat je wilt hebben, je naam en postadres en eventueel je telefoonnummer. Je ontvangt dan een factuur van mij en, zodra de betaling binnen is, het boek/de boeken.

In de periode van 19 oktober tot en met 11 november ben ik heel moeilijk bereikbaar en kan ik geen bestellingen afhandelen. Bestellingen die dan bij mij via het bovengenoemde e-mailadres binnenkomen blijven zeer waarschijnlijk liggen tot na 11 november. Het boek is in die periode wel gewoon te bestellen/te verkrijgen via de boekhandel en bol.com.

Eén antwoord op “140 verzetsmensen in en rond het 2e OD-proces”

  1. Geachte mevrouw,
    Ik wil uw boek graag bestellen! Momenteel werk ik aan de Joodse Raad cartotheek en daarin vond ik een kaart van Aagje Sijrier met summiere gegevens. Zij was onvindbaar. Inmiddels weet ik veel meer is omdat haar schoonzoon Luc Honselaar was, een vriend van uw vader en oom. Aagje = Annigje Sijrier Fokker en haar kaart is na de oorlog door het Rode Kruis die toen werkte in de Corellistraat 6 (waar deze JR carthoteek zich toen bevond) aan een onderzoek naar verdwenen verzetslieden in deze bak verzeild geraakt en vergeten om haar eruit te halen. Zoals het Joods Monument iedereen die verdwenen is een gezicht wil geven, wil ik dit doen voor Annigje en haar familie. Zij, haar man, haar vader, haar broer en schoonzoon zijn allemaal opgepakt en alleen haar broer heeft het overleefd. Denk dat uw boek mij kan helpen.
    Mvrg Afke van Harten
    afkevanharten@xs4all.nul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.