(Vervolg)activiteiten

Waarom?

Op deze pagina verschijnt regelmatig nieuws over activiteiten die komen of geweest zijn.

Expositie: Verdwenen in de nacht.

Van 14 juni t/m 23 juli 2022 is er in de Sint Joriskerk in Amersfoort een expositie over Kamp Natzweiler: “Verdwenen in de nacht. Het lot van ca. 630 “Nacht- und Nebelgevangenen”, onder wie Henk Bastiaans en Luc Honselaar. Niemand mocht weten waar zij heen werden gevoerd, geen enkele informatie over hen kwam naar buiten. Velen overleefden het niet; anderen, o.a. Henk en Luc, kwamen naar de oorlog terug, na onvoorstelbaar lijden.

Entree € 2,- p.p. vanaf 12 jaar.  De kerk is soms niet toegankelijk vanwege andere bijeenkomsten.

Voor meer informatie: gebruik deze link: expositieVerdwenen in de Nacht“. Check tevoren: www.joriskerkamersfoort.nl/agenda. Nu is bekend: dicht vanaf 14 uur op 16, 18 en 23 juni, vanaf 13 uur op 25 juni en de hele dag dicht op 7 juli. 

De expositie is een initiatief van 033FOTOSTAD, met medewerking van de Stichting Vrienden van Oud-Natzweilers, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, het Centre Européene du Résistant Déporté in Natzweiler en vele archieven en musea. De expositie is mogelijk gemaakt door het V fonds.  

Op 4 mei j.l. was ik bij de herdenking op de Leusderheide, Het herdenkingskruis staat vlakbij de plaats waar Gerard Bastiaans, Bill Roeske, Albert Nout, Hans Smits en Dick Groeneveldt zijn gefusilleerd, op 5 februari 1943. Zie dit verslagje van deze herdenking op de Leusderheide, bij het Jannetjesdal.

Ik (Betty) ben inmiddels vrijwilliger (gastvrouw/ gids) in het Herinneringscentrum Kamp Amersfoort. Hier kan ik helpen in de herinneringen aan de ellende in WO 2 niet te vergeten, en er lering uit te trekken. Al lijkt dit laatste soms een ijdele hoop, als we zien wat er nu in Oekraïne gebeurt. Sinds vorig jaar, 2021, is Herinneringscentrum Kamp Amersfoort een prachtige locatie geworden, met een heel mooi ondergronds museum. Echt voor iedereen, jong en oud, de moeite waard om te bezoeken! Er is ook een fotowand, met foto’s van duizenden ex-gevangenen van het kamp. Om de gevangenen een gezicht te geven, waar zij tijdens hun gevangenschap alleen nog maar een nummer waren. Net zoals het Oranjehotel in Scheveningen doet met een namenregister van ex-gevangenen, deels met hun verhalen. Zie Namengalerij en verhalen Oranjehotel en : Geef gevangenen een gezicht in kamp Amersfoort.

Lezingen, artikelen en activiteiten

In het voorjaar van 202 heb ik een artikel geschreven voor het kwartaalblad Leven verleden van de HV De Smilde. Ook mocht ik 2 lezingen geven, één voor een sociëteit in Westerbork en één in Smilde. Zie Den Haag en Drenthe.

In september 2021 ben ik samen met mijn vriend Bert mee geweest met de herdenkingsreis naar Kamp Natzweiler. Een heel mooi en indrukwekkend weekend, zie de reportage van deze herinneringsreis Natzweiler.

Nieuwe activiteiten zal ik op deze website aankondigen.

Vooraankondiging: van 14 juni t/m 23 juli 2022 is er in de Sint Joriskerk in Amersfoort een expositie over Kamp Natzweiler: “Verdwenen in de nacht. Het lot van ca. 630 “Nacht- und Nebelgevangenen”, onder wie Henk Bastiaans en Luc Honselaar) Niemand mocht weten waar zij heen werden gevoerd, geen enkele informatie over hen kwam naar buiten. Velen overleefden het niet; anderen, o.a. Henk en Luc, kwamen naar de oorlog terug, na onvoorstelbaar lijden. Meer informatie over deze expositie volgt in de loop van mei.