(Vervolg)activiteiten

Waarom?

Op deze pagina verschijnt regelmatig nieuws over activiteiten die komen of geweest zijn.

Nieuw boek over de groep in en rond de 2e Ordedienst! zie aparte pagina op deze site.

Lezingen over het nieuwe boek: 140 verzetsmensen in en rond de 2e OD. Wie waren zij, wat deden zij, wat was hun lot?

Medio oktober is dit nieuwe boek verschenen. Over het boek en de resultaten van mijn onderzoek naar dat verzetsnetwerk zijn al twee lezingen geweest:

  • zaterdag 7 oktober op de jubileumdag van de Documentatiegroep 40-45 in Lelystad (toegankelijk voor leden van die Documentatiegroep)
  • donderdagavond 12 oktober in Nat. Monument kamp Amersfoort, in het kader van “Maand van de geschiedenis, oktober”. Deze lezing is toegankelijk voor iedereen, voor meer informatie zie www.kampamersfoort.nl/nieuws/www.kampamersfoort.nl/nieuws/
  • meer lezingen worden nog gepland, informatie daarover volgt.

Ik (Betty) ben overigens sinds 2 jaar zelf vrijwilliger (gastvrouw/ gids) in Nat. Monument Kamp Amersfoort. Hier kan ik helpen de herinneringen aan de ellende in WO 2 levend te houden en er lering uit te trekken. Al lijkt dit laatste soms een ijdele hoop, als we zien wat er nu in Oekraïne gebeurt. Sinds 2021, is Nat. Monument Amersfoort verrijkt met heel mooi ondergronds museum. Echt voor iedereen, jong en oud, de moeite waard om te bezoeken. Er is ook een fotowand, met foto’s van duizenden ex-gevangenen van het kamp. Om de gevangenen een gezicht te geven, waar zij tijdens hun gevangenschap alleen nog maar een nummer waren. Net zoals het Oranjehotel in Scheveningen doet met een namenregister van ex-gevangenen, deels met hun verhalen. Zie Namengalerij en verhalen Oranjehotel en : Geef gevangenen een gezicht in kamp Amersfoort.

Lezingen, artikelen en activiteiten

In het Magazine van Kamp Amersfoort, – te lezen op die website van kamp Amersfoort – staat een artikel van mij. In het voorjaar van 2022 had ik al een vergelijkbaar artikel geschreven voor het kwartaalblad Leven verleden van de HV De Smilde. Ook mocht ik 2 lezingen geven, één voor een sociëteit in Westerbork en één voor de Historische Vereniging in Smilde. Zie Den Haag en Drenthe.

In september 2021 ben ik samen met mijn vriend Bert mee geweest met de herdenkingsreis naar Kamp Natzweiler. Een heel mooi en indrukwekkend weekend, zie de reportage van deze herinneringsreis Natzweiler.

Nieuwe activiteiten zal ik op deze website aankondigen.

Vooraankondiging: van 14 juni t/m 23 juli 2022 is er in de Sint Joriskerk in Amersfoort een expositie over Kamp Natzweiler: “Verdwenen in de nacht. Het lot van ca. 630 “Nacht- und Nebelgevangenen”, onder wie Henk Bastiaans en Luc Honselaar) Niemand mocht weten waar zij heen werden gevoerd, geen enkele informatie over hen kwam naar buiten. Velen overleefden het niet; anderen, o.a. Henk en Luc, kwamen naar de oorlog terug, na onvoorstelbaar lijden. Meer informatie over deze expositie volgt in de loop van mei.