Informatiebronnen

Tijdens onze speurtocht naar het verhaal rond Henk en Gerard Bastiaans en de mensen om hen heen hebben we veel boven tafel kunnen krijgen uit diverse bronnen. Maar we zijn ons er ook van bewust dat we niet alles hebben gevonden.

Via deze pagina willen wij onze informatie delen, en ook nieuwe informatie ontvangen.

De kampen

Van de Scheveningse gevangenis (het Oranjehotel) en van alle kampen waar mijn vader heeft gezeten (Amersfoort, Haaren, Dachau, Mauthausen, Melk en Ebensee), is een website met veel informatie. Ook zijn er veel boeken over. Ik noem er slechts enkele op de subpagina ‘Websites en boeken’. Via internet is veel meer te vinden.

Informatie over het verzet en de verzetsgroepen

Net als wij waren en zijn ook vele anderen op zoek naar informatie over het verzets- en kampverleden; van familieleden of bekenden, of in het algemeen. Tijdens ons onderzoek en ook na het publiceren van ons boek in februari 2020 hebben wij verschillende reacties gekregen van nabestaanden en andere mensen. Zij hoorden van ons of lazen in ons boek of in de persartikelen over mensen of gebeurtenissen, die voor hen heel interessant waren.

Voor sommigen van hen kwam die informatie heel onverwachts, nadat zij tientallen jaren met grote vragen rondgelopen hadden. Zij waren dankbaar om nu toch nog iets aan antwoorden te krijgen. Of zij vonden in ons boek, in de namen die daarin genoemd worden en/of in de bronnen die wij noemen, aanknopingspunten voor hun eigen zoektocht naar het oorlogsverleden van familie of bekenden.

Op de subpagina ‘Websites en boeken’ staan bronnen, die voor ons maar ook voor anderen veel informatie bevatten. Of die kunnen leiden naar andere websites en bronnen.

Op de subpagina ‘Documenten’ staan links naar een aantal documenten en overzichten, die ik heb gevonden of gemaakt in de onderzoeksfase voor ons boek of daarna. Deels met namen en gegevens, die te maken hebben met de personen en gebeurtenissen in ons boek “Wel gebogen, niet gebroken”, maar vaak ook breder. Van het een rol je in het ander … Ze kunnen helpen bij zoektochten naar verzetsnetwerken en verzetsmensen, zowel van en rond de Ordedienst alsook van bv het communistische verzet.

Heeft u informatie over andere goed bruikbare bronnen of informatie die een aanvulling is op de inhoud van het boek, dan horen we het graag! En ook: heeft u vragen over iets wat u in ons boek of op deze website leest: stel ze gerust, wij proberen ze hier zo goed mogelijk te beantwoorden.

Doordat de reacties blijven staan neemt de informatie toe. U bent van harte uitgenodigd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.